D&R Mağazaları ve Doğan Kitap Amazon’a Satılabilir

Birkaç gün önce Doğan Medya çatısı altındaki TV ve Gazeteleri Demirören Grubuna satan Aydın DOĞAN’ın Doğan Kitap ve D&R Mağazalarını da Amazon firmasına satacağı iddiası gündeme bomba gibi düştü.

CHP İstanbul Milletvekili Barış YARKADAŞ tarafından Twitter üzerinden gündeme getirilen iddiaya göre Aydın DOĞAN medya ve yayıncılık sektöründen tamamen çekilmek istiyor.

TV kanallarını ve gazetelerini Demirören Grubuna satan Aydın Doğan’ın elinde kalan Doğan Kitap ve D&R Mağazaları için de Amazon firması ile görüşme aşamasında olduğu belirtiliyor.

 

Amazon Doğan Kitabı Satın Alacak

 

Amazon.com Kısa Süre İçerisinde Türkiye’de Faaliyete Geçecek

Ülkemizde genellikle Elektronik Ürün Satışları ile bilinen Amazon firması aslında ilk kuruluş aşamasında kitap satarak online dünyaya merhaba diyen bir site.

İlk açıldığı zaman internette kitap satarak kazanç elde etmeye başlayan firma daha sonraki süreçte hemen hemen her sektöre el atmaya başladı.

Bu sebeple de Türkiye’de aktife alacağı yeni operasyonunda kitap ağırlıklı bir yapılanmayı da başlatabilir.

Bu noktada şuan pazarda bu yapıya uygun, hemen hemen her şehirde mağazaları bulunan birkaç firmadan bir tanesi de Doğan Müzik Kitap Mağazacılık olarak bilinen D&R.

Bu detaylara da baktığımızda CHP Milletvekili tarafından ortaya atılan satış sürecinin ilerleyen günlerde gerçeğe dönme ihtimali var.

Bu süreç eğer belirtildiği şekilde sonuçlanırsa ülke çapında Amazon firmasının ciddi bir mağazalaşma yapısına sahip olması pazardaki rekabeti de arttıracaktır.

 

Amazon Kitap - Amazon Book Store

 

Amazon Firması Ne Zaman Kuruldu, Tarihçesi Nedir?

Amazon.com adresi Jeff BEZOS tarafından 1994 yılında Bellevue, Washington’da bir garajda kuruldu.

Kuruluş aşamasından sonra yatırımcılar ile görüşen Jeff BEZOS fikrine inanan Nick HANAUER isimli bir iş adamından 40.000 Dolar değerinde bir yatırım aldı.

İlk kuruluş döneminde oldukça basit, çekicilikten uzak ve kullanıcıların günümüzde girmek dahi istemeyeceği bir tasarıma sahip olan amazon.com adresi sadece kitap satan bir web sitesiydi.

Tasarımsal olarak ciddi anlamda başarısız olarak yayına başlayan amazon.com daha ilk dönemlerinde ciddi bir başarısızlık ile karşı karşıya kalmıştı.

Ancak o dönemde Tom ALBURG isimli bir iş adamı tarafından yapılan 100.000 Dolar değerindeki yatırım sitenin tasarımının iyileşmesine ve daha hızlı bir servis sağlayıcıya taşınmasına imkân sağladı.

1994 yılında temelleri atılan amazon.com adresi ilk kitabını ise 1995 yılının Temmuz ayında sattı. Satılan ilk kitap ise Douglas Hofstadter‘s Akışkan Kavramlar ve Yaratıcı Benzerlikler: Düşünce Temel Mekanizmaları Bilgisayar Modelleri isimli kitaptı.

Kitapçılardan farklı olmak için yola çıkan Bezos bu kapsamda ilk olarak kullanıcıların kitaplara yorum yapabilmelerini sağlayan bir yorum sistemi geliştirdi.

Bu sistem sayesinde kitapları satın alan kullanıcılara kendi görüşlerini diğer kullanıcılar ile paylaşma imkânı sunuldu ve bu gelişme çok beğenildi.

1997 yılında 15.7 Milyon Dolar gelir elde eden firma borsaya açılarak büyümesine hız kattı. Firma 1998 yılında ise sadece kitap satmaktan vazgeçerek satış gamına elektronik, yazılım, video, müzik, oyun ve oyuncaklar, ev gereçleri ve daha birçok ürünü katmaya başladı.

1999 yılında milyar dolarların üstünde kazanç elde etmeye başlayan firma 2001 yılında ise 1.4 Milyar Dolarlık zarar açıkladı ve 1000’in üzerinde personeli işten çıkarmak zorunda kaldı.

Bu süreçte Amazon firmasını küçültmeyi aklından bile geçirmeyen Jeff BEZOS aksine farklı firmaların da Amazon üzerinden satış yapmalarını sağlayan bir sistem üzerinde çalışmaya başladı.

Bu çalışma sonunda Target, Toys R Us, Old Navy ve daha birçok şirket Amazon.com adresi üzerinden kendi markaları ile satış yapma sürecine dâhil oldular.

Bu adım sonrasında hızlı bir şekilde büyümeye başlayan firma özellikle e-Kitap alanında yaptığı yatırımlar ve pazara sürdüğü Kindle isimli cihazı ile de ciddi kazançlar elde etmeyi başardı.

2018 yılı içerisinde yapılan anlaşmalar ilke www.amazon.com.tr adresi üzerinden ülkemizde de satışlara başlayacak olan Amazon firması İstanbul merkezli olarak AMAZON TURKEY SERVICES YÖNETİM DESTEK HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ ismi ile şirketleşti ve İstanbul merkezli olarak 5 bin metrekarelik bir ofis için çalışmalara başladı.

D&R Mağazaları ve Doğan Kitap Amazon’a Satılabilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. huawei mate 10 lite a birseyler indirmek istedigim zaman Google play store Dan yarisina geldiginde indirilemiyor diyor neden olabilir acaba

    Cevapla
    • Tüm yazılımların güncel olduğundan emin olun. Google Play Store uygulaması vs.
      Telefonu kapatıp açın. Yeniden deneyin.
      En kötü ihtimalle Verileri yedekleyin, Google hesaplarını kaldırın ve cihaza Hard Reset atma yoluna gidin.
      Sorun yine çözülmezse servis ile görüşmeniz gerekebilir.

      Cevapla