Yurtdışından Getirilen Cihazların e-Devlet Üzerinden IMEI Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır?

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

Yurtdışından satın alınan ve ülkemizde kullanılacak olan cihazların IMEI Kayıt İşlemi e-Devlet üzerinden nasıl yapılır? Kayıt aşamasında nelere dikkat edilmelidir?

Bayiler üzerinden yüksek bedellere ödeyerek IMEI Kayıt İşlemi gerçekleştirmek yerine birkaç basit işlem ile ekstra ödeme yapmadan e-Devlet üzerinden IMEI Kayıt İşlemlerini gerçekleştirmeniz mümkündür.

Bu işlemler için Pasaport sahibinin e-Devlet Şifresinin olması en önemli konudur. Yapılacak ödemenin de ilgili Pasaport Sahibi adına yapılması gerekmektedir.

 

IMEI Kayıt İşlemi İçin e-Devlet Şifresi Almak

IMEI Kayıt İşlemi yapılacak olan Pasaport Sahibi eğer e-Devlet Şifresine sahip değilse ilk olarak en yakın PTT Şubesinden bu şifreyi almanız gerekecektir.

IMEI Kayıt İşlemlerinin tüm aşamaları e-Devlet Sistemi üzerinden yapılacağı için bu şifre olmadan işlem yapılamaz.

e-devlet Şifresinin alınabilmesi için Pasaport Sahibinin ilgili PTT şubesine Kimliği ile gitmesi ve işlemleri yaptırması gerekmektedir.

 

Çocuklar İçin IMEI Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılacak?

Çocuk üzerinden IMEI Kayıt İşlemleri resmi olarak Anne veya Babası tarafından kendilerine ait e-Devlet Sistemi üzerinden yapılacaktır.

Kaydın ilk aşamasında karşınıza çıkan Başvuru Türü seçeneğini Çocuğumun Bilgileri İle Başvur Yapacağım şeklinde değiştirmeniz yeterlidir.

Çocuk Üzerine IMEI Kaydı

e-Devlet Üzerinden IMEI Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır?

Sisteme Giriş

www.turkiye.gov.tr adresini kullanarak e-Devlet Sistemine giriş yapınız.

TC Kimlik Numaranız ve e-Devlet Şifreniz ile giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkacak olan arama ekranına “IMEI Kaydet” yazmanız durumunda ilgili seçenek karşınıza çıkacaktır.

e-Devlet IMEI Kayıt Sayfası

 

Formu Doldurma

İlgili sayfaya giriş yaptıktan sonra sizden bir Form Doldurmanız istenecektir. Bu formu doldurarak kayıt işlemlerinin ilk aşamasını gerçekleştirmiş olacaksınız.

Formu doldururken tüm bilgileri birkaç kez kontrol ediniz. Hata olması durumunda, özellikle IMEI Kodlarının, geri dönüşü çok zor olacaktır.

  • Başvuru Türü: Kendi adınıza ya da Çocuğunuzun adına başvuru seçeneklerinden birisini seçiniz.
  • Cep Telefonu: Kendi cep telefonu numaranızı giriniz.
  • IMEI No 1: Telefonunuzun arama kısmına *#06# yazdığınızda karşınıza çıkacak olan 15 Haneli kodu giriniz. İlgili kısımda 16 Hane varsa son hanesini yazmaya bilirsiniz.
  • IMEI No 2: Cihazınız Çift Hatlı ise bu durumda ikinci hattın IMEI Kodunu buraya girmeniz lazım. Tek Sim Kartlı cihazlarda bu kısım boş kalacak.
  • IMEI No 3: Cihazınız Üç Hatlı ise bu durumda ikinci hattın IMEI Kodunu buraya girmeniz lazım. Tek ve Çift Sim Kartlı cihazlarda bu kısım boş kalacak.
  • Yurda Giriş Belge Türü: Bu kısımdan yurda giriş yaparken hangi belgeyi kullandı iseniz onu yazmanız gerek. Hudut Geçiş Belgesi, Pasaport veya Kimlik Belgesi gibi birçok seçenek arasından size uygun olanı işaretleyiniz. İlgili seçenekler eğer hata verirse Kimlik Belgesi ile giriş yaptım seçeneği üzerinden deneme yapabilirsiniz.
  • Belgenin Ait Olduğu Ülke: Hangi ülkenin belgesi ise onu giriniz.
  • Belge No: Pasaport Numarası, TC Kimlik Numarası vs. gibi ilgili numara girilecektir.
  • Yurda Giriş Tarihi: Resmi olarak Türkiye’ye giriş yapılan en son tarih yazılacaktır.

IMEI Kayıt Bilgi Sayfası

 

IMEI Kayıt Harç Ücretinin Ödenmesi

İlgili formu doldurduktan sonra IMEI Harç Ücretinin ödenmesi sürecine geçiş yapıyoruz. Bu süreçte dilerseniz e-Devlet Sistemi üzerinden dilerseniz de anlaşmalı bankaların İnternet Şubeleri üzerinden ödeme yapabilirsiniz.

Şu aşamada DenizBank, Garanti Bankası ve İş Bankası İnternet Bankacılık Sistemleri üzerinden IMEI Harç Ödemesi yapılabilmektedir. Ödemeyi bankanız üzerinden yapıyorsanız 9151 Yolcu Ceptel hesabına ödeme yapmanız gerekecektir. İlgili bilgi bankanın internet şubesinde karşınıza çıkacaktır.

Eğer Pasaport Sahibi siz değilseniz, başkasının pasaportu üzerinden kayıt yaptırıyorsanız menüden Başkasının Adına seçeneğini seçip ilgili kişinin TC Kimlik Numarasını girmeniz gerekmektedir. Aynı şekilde buraya da IMEI Kodunuzu girmeniz istenecektir. Çift veya Üç Sim Kartlı modellerde ilk Sim 1’in IMEI Kodunu girmeniz yeterli olacaktır.

Garanti Bankası IMEI Kayıt Ödemesi

 

Ödemenizi e-Devlet Sistemi üzerinden yapıyorsanız sayfada bulunan link üzerinden bilgileri doldurarak Kredi Kartı veya Banka Kartınız üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığına ödemenizi yapabilirsiniz. Bu sayfada da bilgileri doldururken dikkat etmenizi öneririz.

 

IMEI Kayıt Ödeme Sayfası - GİB

 

Ödeme ve Bilgi Kontrolü

Bir sonraki aşamada gerek Banka gerekse de Devlet üzerinden yapılan ödeme kontrol edilecektir. Ödemelerin sisteme düşmesi 1-5 dakika arasında gerçekleşmektedir.

Ödemeler sisteme düştü ise “Ödemeniz Alınmıştır” şeklinde bir ibare sizi karşılayacaktır. Alt kısmında da cihazla alakalı girdiğiniz bilgiler yer alacaktır.

Eğer tüm bilgiler doğru ise İşlemi Onaylayarak IMEI Kayıt Sürecini sona erdirebilirsiniz.

IMEI Kayıt Sonuç Ekranı

 

IMEI Kayıt İşlemi Ne Zaman Tamamlanır?

Eğer cihazınız aktif ve kullanımsa ise 3 gün içerisinde IMEI Kayıt İşlemi tamamlanacak ve sorgulama yapıldığında “Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz” ibaresi çıkacaktır.

Eğer cihazınız kapandı ise bu durumda 3 gün ila 10 gün arasında kayıt işleminiz tamamlanacaktır. Kayıt sonrasında cihazın aktif hale gelmesi için Kapanıp Açılması gerekmektedir. Bu süreç sonunda da IMEI Sorgulaması yapıldığında “Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz” ifadesi çıkacaktır.

 

Hangi Belgeleri Saklamak Zorundayız

Aslında herhangi bir belge saklama zorunluluğu yok. Ancak işi garantiye almak adına saklamanızda fayda vardır.

Bu sebeple de;

  • Banka veya Gelir İdaresi Başkanlığı Sayfasındaki Ödeme Dekontu
  • Kayıt İşlemlerinin Doğrulandığı Sayfa Ekran Görüntüsü – Size Verilen Takip Kodu
  • “Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz” İfadesini Gördüğünüz Sayfanın Ekran Görüntüsü

alınıp saklanmalıdır.

Yurtdışından Getirilen Cihazların e-Devlet Üzerinden IMEI Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

67 Yorum

  1. S.a eniştemin yurt dışından getirdiği telefonu ben kullanıcam onun pasaportu üzerinden işlem yapıp sonradında ben kullanabilir miyim?…Eğer olmazsa 1 yıl sonra kendi pasaportum üzerine açtırabilir miyim?

    • Eniştenizin adına açılmış bir sim kart ile kullanabilirsiniz. Daha sonra yeniden ödemöe yaparak kendi pasaportunuzla yeniden kayıt ettirebilirsiniz.

  2. S.a eniştemin yurt dışından getirdiği telefonu ben kullanıcam onun pasaportu üzerinden işlem yapıp sonradında ben kullanabilir miyim?…Eğer olmazsa 1 yıl sonra kendi pasaportum üzerine açtırabilir miyim?

    • Eniştenizin adına çıkaracağınız bir sim kartla kullanabilirsiniz. 1 yıl sonra yeniden harç ödemesi yaparak kaydı kendi üzerinize yapabilirsiniz.

  3. S.a eniştemin yurt dışından getirdiği telefonu ben kullanıcam onun pasaportu üzerinden işlem yapıp sonradında ben kullanabilir miyim?…Eğer olmazsa 1 yıl sonra kendi pasaportum üzerine açtırabilir miyim?

  4. 9 Temmuz 2019, 11:25

    İyi günler hocam telefonum bana abd geldi yaklaşık 3ay önce dün itabariyle kapandı bende gittim 618lira parasımı ödedim e devletten imei kaydı yaparken şuanlık bir hata ile karşılaştık daha sonra tekrar deneyiniz yazıyor harc parası kendi tc kimlik üzerime yağtırdım. E devlette kendi üzerime ama sadece e devllet kayıt olurken istenilen cep numarası benim üzerime değil bu yüzden mi dir acaba