“Durum Çok Ciddi” Diye Başlayan Paylaşımlar İçin İlk Uyarılar Geldi

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

Son bir haftadır artmaya başlayan ve “Durum Çok Ciddi” ile başlayan Facebook Paylaşımlarına nihayetinde olayın ana kahramanı Facebook tarafından bir açıklama geldi.

Açıklamayı sayfanın en altında sizlerle paylaşıyor olacağız ancak konuyla alakalı birkaç bilgi daha verelim istedik.

Öncelikle bilmeyenler için yapılan Paylaşımın tam metnini bir yayına alalım.

“Durum çok ciddi. Yapmadığımız bir paylaşım yüzünden ceza almamak için, Jandarma Genel Komutanlığı Bilişim Suçları Sosyal Ağ Bildirgesi çerçevesinde, Facebook’un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur. Bu hesabımdan başka bir hesabım olmadığını bildirir ve gereğinin buna göre yapılmasını tarafınıza arz ederim. 18/7/2016”

 

Jandarma Genel Komutanlığı Bilişim Suçları Sosyal Ağ Bildirisi

İlk olarak böyle bir bildiri yok.

Yani paylaşımın başında dayanak olarak sunulan bildiri bir hayal kaynağı.

Bu sebeple de aslında paylaşımın tamamen bir hayal ürünü olduğu net.

Kaldı ki Paylaşımlarımız ile alakalı Güvenlik Kuşkusu içeriyorsanız bu durumda Facebook Güvenlik İzinlerini gözden geçirmeniz gerek.

Paylaşımlarınızı kimler görecek, kimler göremeyecek, sizi takip edebilecekler mi gibi birçok detayı buradan ayarlayabilmeniz mümkün.

 

Dolandırıcılık Yöntemi Olarak Kullanılmaya Başlandı

Bu tarz paylaşımları yapan kullanıcıları gözlerine kestirmeye başlayan dolandırıcılar son günlerde Telefon yolu ile bu kullanıcılara ulaşmaya başladılar bile.

Jandarma Genel Komutanlığı Bilişim Suçları Sosyal Ağ Bildirisi adındaki sistem ile bilgilerinin kopyalandığı bilgisini vererek kişilerden para isteyen dolandırıcılar başarılı olmaya da başlamış durumdalar.

Ancak bu büyük bir sorun.

Facebook üzerinden yapılan bu tarz paylaşımlara birçok kamu görevlisinin, bilişim görevlisinin hatta bu sektörle uğraşan kişilerin düştüğünü görüyoruz.

Bir nevi “Zincir Mesaj” sistemi haline gelen bu mesajlarla ile tam olarak neyin hedeflendiği belli değil.

Bakalım ilerleyen haftalarda nasıl mesajlarla karşılaşıyor olacağız.

 

Facebook Tarafından Yapılan Resmi Açıklama

 

Bonus: Birkaç Eğlenceli “Durum Çok Ciddi” Mesajı

Bonus

Dürüm Çok Ciddi!!!

Yemediğimiz bir dürümün hesabını ödememek için, dürümcünün yanlış hesabı yüzünden yazılan hesabı ödemeyeceğimiz bildirir, doğabilecek tüm zararlardan ilgili kanununun 3512/188 a bendinin 4. satırındaki 3. kelimesi gereği kebapçı sorumludur.

Bu hesabımdan başka hesap ile dürüm sipariş etmediğimi bildiriyor ve gereğinin yapılmasını arz ediyorum. 18/07/2016

Not: paylaşmayın, yazıcıdan çıktı alıp boynunuza asın.

 

Bonus

Facebook’ta yaptığım hiçbir paylaşımın sorumluluğu bana ait değildir. Tüm sorumluluk ateşi çalan Prometheus’tan, tekerleği bulan ilk insana, Marx ve Engels’i Birinci Enternasyonal’e örgütleyen Wilhelm Wollf’ten, bilim aklını kuran Newton’ a kadar toplumsal bilinci şekillendiren tüm insanlara aittir. Yazdığım her kelime onların ürünüdür. Ben henüz bir sözcük eklemeyi beceremedim.

 

Bonus

İçmediğimiz bir çay yüzünden ceza almamak için, Çaykur Genel Komutanlığı Şekersiz Çay İçme Suçları bildirgesi çerçevesinde, ÇAYKUR’un güvenlik açığından ötürü bardağımla içilen tüm siyah, yeşil ve soğuk çaylardan kanun gereğince Afrika Cumhuriyet Başsavcılığı sorumludur. Bir bardağımdan başka hiçbir mal varlığım olmadığını belirtir afiyetler dilerim.

 

Bonus

Jandarma Genel Komutanlığı Bilişim Suçları Sosyal Ağ Bildirgesi çerçevesinde, Facebook’un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs. çarpıtma yolu, 1 baş sarımsak, yarım soğan ve küp küp doğranmış domateslerle kısık ateşte çeviriyoruz ve yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan sonra daha önce haşladığımız kuşbaşı etleri tenceremize ilave ediyoruz ve yeniden karıştırıyoruz. Ardından ağzını yarım şekilde kapatıp pişmeye bırakıyoruz.

 

“Durum Çok Ciddi” Diye Başlayan Paylaşımlar İçin İlk Uyarılar Geldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir