Apple ile Qualcomm arasındaki çatışma giderek büyüyor

Apple ile Qualcomm arasındaki patent davası Apple için çok kötü sonuçlar doğurabilir. Öyle ki iPhone 8’in tanıtımının ertelenmesi bile söz konusu.

İki firma arasındaki dava geçtiğimiz Ocak ayında başlamıştı. Qualcomm, Apple’ın kendi teknolojilerini birçok iPhone ve iPad modelinde herhangi bir lisans ücreti ödemeden kullandığını iddia ediyor. Qualcomm’un baş avukatı Dan Rosenberg konu hakkında şunları söyledi:

“Apple, firmamızın teknolojilerini para ödemeden kullanmaya devam ediyor. Bize gerçekten başka bir seçenek bırakmadılar, bunu durdurmak zorundayız.”

Qualcomm’un açtığı dava aynı zamanda birçok iPhone ve iPad modelinin ithalatının durdurulmasını da kapsıyor. Birbirine farklı açılardan ihtiyacı olan bu iki şirketin arasındaki davanın bu noktaya gelmesinde karşılıklı yapılan açıklamaların ve sergilenen sert tavırların olduğu düşünülüyor. Qualcomm’un mobil cihaz teknolojileri için lisans ücretini çok bulan Apple, Qualcomm’un bu yüksek fiyatları uygulayarak Apple üzerinden milyonlar kazanmayı hedeflediğini düşünüyor.

Davayı Qualcomm’un kazanması olası gözüküyor. Başka bir yolla bu iki şirket arasında anlaşamazsa ortada belirli bir kazanan olduğunu söylemek oldukça zor olacak. Öte yandan Qualcomm kazansa dahi Apple’ın sorunun üstesinden gelebilmek için birkaç tane seçeneği bulunuyor. Telefonlarında farklı bir bileşen kullanma yoluna gidebilecek olan Apple için bu iş altından kalkılamayacak kadar yük getirebilir. İkinci bir yol olarak Apple Qualcomm’un şu anki ücretlerini kabul edebilir ama bu da fiyatları eski zamanlara göre hızla artan iPhone’ların fiyatlarına büyük oranda yansıyacaktır.

Apple ve Qualcomm arasındaki bu savaşın sonucunu ilerleyen zamanlarda hep birlikte göreceğiz. Umarız Apple kullanıcılarını ve iki şirketi de mağdur etmeyecek bir şekilde sonuçlanır.

Apple ile Qualcomm arasındaki çatışma giderek büyüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir