İkinci El Telefon Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yazı İçinde Bulabileceğiniz Bilgiler Neler?

Herhangi bir mağazadan, online satış noktasından veya tanıdığınız bir kişiden İkinci El Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerektiği konusunda bazı kısa bilgiler verelim istedik.

Vereceğimiz bilgilerin uygulanıp uygulanmaması aslında tamamen size kalmış durumda. Ancak uygulanması durumunda Güvenli İkinci El Telefon Alımı gerçekleştirmeniz daha olası olacaktır.

Hiçbir güvenlik önlemi almadan alacağınız İkinci El Cihazlarda daha sonra yaşanacak sorunlarda bir muhatap bulamamanız olasıdır. Bu konuya da dikkat etmenizi öneririz.

 

IMEI Kayıt Sorgulama

 

IMEI Kodunu Kontrol Ediniz

Cihazın menüsüne girerek *#06# kodlaması yapmanız durumunda IMEI Kodu dediğimiz kod ekranda belirecektir.

Eğer cihazın bataryası çıkabiliyor ise bu konu Batarya Altında yer alan IMEI Kodu ile karşılaştırmanız, Kutu ve Fatura varsa yine buradaki IMEI Kodları ile de karşılaştırmanız önemlidir.

Ayrıca IMEI Kodunu https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresi üzerinden sorgulamanız ve ürünün Türkiye’ye nasıl getirildiğimi görmeniz gerekecektir.

Pasaport Kaydı ile getirilen cihazların, İthalat Yoluyla getirilen cihazların veya IMEI Klonlaması ile ülkeye sokulan cihazların ayrımını bu sayfadan net olarak yapabilirsiniz.

Apple ürünlerini satın alan kullanıcılar https://checkcoverage.apple.com/tr/tr/ adresi üzerinden IMEI Kodlarını girerek alacakları ürünün Garanti Durumunu ve Süresini rahatlıkla görebilirler.

Android İşletim Sistemi için ne yazık ki bu şekilde net bir adres yok. Bu durumda da sizler de Markanın Müşteri Hizmetleri ile görüşerek ürünün IMEI Kodu üzerinden Garanti Durumunu ve Orijinal Garantiye Sahip olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

 

Apple Garanti Sorgulama

 

Fatura Örneğini Alın – Satış Sözleşmesi Yapın

Alacağınız ikinci el telefonun Fatura Örneği eğer satıcı da varsa onun en azından bir fotokopisini almanız önemlidir.

Ayrıca alacağınız ürün için eğer satışı yapan nokta size bir Fatura Kesim İşlemi yapmıyorsa bu durumda İkinci El Satış Sözleşmesi hazırlamanız ve karşılıklı olarak imzalamanız da yararınıza olacaktır.

Bu tarz işlemler özellikle Çalıntı Cihaz Satışlarında sizin elinizde bir yazılı belgenin olmasını sağlayacaktır. Mahkeme vs. gibi bir durumda ise sizin haklılığınızı kanıtlayacaktır.

Örnek bir İkinci EL Satış Sözleşmesi için TIKLAYINIZ…

 

Yasadışı Yazılımlara Dikkat Ediniz

Son dönemde özellikle Bylock adı verilen programla alakalı birçok haber duymuşsunuzdur.

İkinci el cihazlarda en fazla karşımıza çıkan sorunlar ise bu şekilde arka planda çalışan Yasadışı Yazılımlar veya Takip Yazılımları oluyor.

Cihazın daha önce kullanan kişi eğer bu tarz bir yazılım kurmuş ve takibe alınmışsa veya satan kişi alacak olan kişinin verilerini öğrenmek için bir takip yazılımı kurmuşsa bu durumda ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.

Özellikle Casus Yazılımlar ile sizin SMS ve Telefon Görüşmeleriniz takip edilebilir, Bankacılık Uygulamalarına girdiğiniz şifrelere kadar tüm datalarınız kolay bir şekilde başka noktalara aktarılabilir.

Bu sıkıntıyı çözmenin ise açıkçası pek bir yolu yok. Cihaza Hard Reset Atma yoluna gidebilirsiniz ancak bazı yazılımlar bu süreçte de silinmeyebiliyor. Bu sebeple de alım yaparken Fatura Örneği ve İkinci El Sözleşmesi önemli bir detay halini alıyor.

 

İkinci El Telefon

 

Donanım Ömürlerini Kontrol Edin

Aldığınız cihazın Kronik Sorunları olabilir. Belli bir kullanım süreci sonrasında Donanım Ömrü bitebilir. Bu gibi durumlar cihazı aldıktan kısa bir süre sonra karşınıza çıkarak başınızı ağrıtacaktır.

Örneğin Batarya Ömrünün ne kadar olduğunu kontrol etmeniz önemli bir detaydır. Özellikle Bataryası Çıkarılamayan modellerde bu tarz işlemlerin Servis üzerinden yapıldığı gerçeğini unutmayınız.

Bu sebeple de cihazı almadan önce cihazla biraz uğraşarak Batarya Ömrünü kontrol etmeniz gerekebilir. 10 – 15 dakika kadar İnternet Bağlantısı, Oyun Oynama, Video İzleme gibi eylemleri gerçekleştirerek hem Batarya Ömrü hem de Ekran Durumu hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Yeni cihazlarda pek fazla dikkat edemesiniz de Bataryası Çıkabilen cihazlardaki vidaları kontrol etmenizde fayda olacaktır.

Daha önce servis görüp görmediği, Yetkisiz müdahale olup olmadığı, Su temasının olup olmadığı gibi datalar oldukça önemlidir. Özellikle belli bir Garanti Süresi var denilerek satışı yapılan cihazlarda bu gibi detaylara dikkat etmeniz gerekiyor.

Cihazın düşmelere bağlı olarak darbe alıp almadığı, Cihazda herhangi bir şekilde yamulma olup olmadığı, Kameraların ve Ses Çıkışının sorunsuz çalışıp çalışmadığı gibi birçok konuda da küçük testler yapmanız gerekebilir.

 

İkinci El Telefon Pazarı

 

İade ve Değişimde Orijinal Fatura Talep Edilebiliyor

Aldığınız cihazın garantisi devam ediyorsa ve ilerleyen dönemde herhangi bir sebepten dolayı cihaza Servis tarafından İade ve Değişim verilirse bu durumda bazı servisler tarafından Fatura ve Kutu gibi ürünler geri istenebiliyor.

Hatta bazı servisler tarafından Ürüne Para İadesi çıkması durumunda sadece Fatura Sahibine İade işlemi yapılabileceği bilgisi de verilebiliyor.

Bu gibi detaylar için de satış noktasında sözleşme imzalamanız ve varsa fatura örneğini almanız sizin yararınıza olacaktır.

 

İkinci El Telefon Satışı

 

Sözleşmeli Cihazlara Dikkat Edin

Bazı operatörler ve senetli satış yapan firmalar ürünlerin satış sözleşmelerine Ödeme Yapılmazsa Cihaz Kullanıma Kapatılır ibaresi ekleyebiliyorlar.

Yani X Operatöründen alınan bir cihazın ödemeleri yapılmaması durumunda operatör tarafından cihaz Kullanıma Kapatılabiliyor.

Bu gibi durumlarda ise ne yazık ki yasal anlamda eğer elinizde bir belge yoksa sıkıntılı bir duruma düşebilirsiniz.

Ülkemizde özellikle bu şekilde ürün alıp satarak cebine Nakit Para koyan ve daha sonrasında ise borçlarını ödemeyerek sıkıntılı bir sürecin başlamasına sebep olan kullanıcı sayısı az değil.

 

 

iPhone’nu mu Bul – Cihazımız Bul Özelliklerini Kapatın

Ürünü alıp eve gelmeden önce satış noktasında Güvenlik Yazılımlarını devre dışı bırakmanız gerekecektir.

Eğer Apple markalı bir ürün alıyorsanız iPhone’nu mu Bul Özelliğini kapatmanız ve varsa diğer kullanıcının iCloud Hesabından çıkmanız gerekecektir

Aynı şekilde Android İşletim Sistemli cihazlarda da aynı durum söz konusudur. Samsung ve Sony gibi bazı firmaların kendi içlerinde bulunan Güvenlik Yazılımlarını kapatmanız, Hesaplar sekmesi altında bulunan Google Hesaplarından çıkış almanız gerekecektir.

Direkt olarak Hard Reset atma yoluna gitseniz dahi içerde böyle bir hesap kalmış olması durumunda cihazın açılması için Teknik Servis müdahalesi gerekebilir.

Bu durumda da sizden Ek Ücret alınacağı gibi Fatura Örneği de talep edilebilir.

 

Teşhirden Telefon Satışı

 

Teşhir Ürünlerini Almak Mantıklı mı?

Teknoloji Mağazalarında karşımıza çıkan ve daha uygun fiyata satışı yapılan Teşhir Ürünlerini satın almak mantıklı mı diyen birçok arkadaşımız vardır.

Aslında bu noktada eğer Sıfır Telefon alamıyorsanız daha uygun fiyata satılan Teşhir Ürünlerine yönelebilirsiniz.

Genellikle reyonlarda müşterilere gösterilmek için ayrılan bu ürünler size Sıfır Telefon gibi Faturalı bir şekilde satılmaktadır.

Cihazda eğer gözle görülür bir sıkıntı yoksa, Yazılım ve Donanım sorunsuz çalışıyorsa bu cihazları satın almanız dışarıdan bir İkinci El Telefon almanızdan daha mantıklı bir adım olacaktır.

Yalnız burada şuna dikkat etmeniz lazım. Bazı firmalar arızalanan ürünleri servise göndermekte, tamir işlemi yapılmakta ve sonrasında gelerek Teşhir Ürünü olarak satışa çıkmaktadır.

Bu durumda da ürünün Servis Görmüş olmasından dolayı Garanti Süresi başlamış olabilmektedir. Yani 1 yıl önce servise gidip tamir görmüş bir cihazı Faturalı olarak satın alsanız dahi servis ürünün 1 yıl önce Garantisinin Başladığını belirtebilir.

Bu sebeple de mümkün ise Servis ile görüşmenizde ve IMEI Sorgulaması yaptırmanız da fayda olacaktır.

 

Online Satış Sitelerinden Telefon Almak

Online Satış Siteleri üzerinden İkinci El Telefon alımı yaparken daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor arkadaşlar.

Çünkü bu tarz alışverişlerde bazen satıcıyı hiç görme imkânınız bile olmayabiliyor. Göndereceği telefonu ise cihaz size ulaşana kadar hiç göremeyebiliyorsunuz.

Bu gibi durumlarda sitenin Güvenli Alışveriş Sistemi varsa onu kullanmanız ya da direkt olarak alıcının yanına giderek cihazı görerek almanızı öneririz.

Yine yukarıda belirttiğimiz detaylara dikkat etmeniz, Fatura Örneğini teslim almanız da sizin yararınıza olacaktır.

Cihazı aldığınız kişi ile de İkinci El Cihaz Sözleşmesi imzalamanız durumunda elinizin altında da cihazla alakalı bir kayıt olacak demektir.

 

Tüketici Elektroniği - Cep Telefonu

 

Seyyar Satıcılardan İkinci El Cihaz Almak

Eğer alacağınız ürün 3 gün kullanıp atacağınız bir ürün değil ise hiç önermediğimiz bir durum.

Seyyar Satıcı şeklinde satış yapan kişilerin genelde sabit bir yeri olmaz ve bu sebeple de bir sorun anında onlara ulaşmanız imkansıza yakındır.

Ayrıca bazı şebekeler çaldıkları Akıllı Telefonları bu tarz Seyyar Satış Noktaları üzerinden hızlı bir şekilde satmakta ve ortadan kaybolmaktadırlar.

Yani bir anlamda size çalıntı ürünü daha uygun fiyata sunmakta ve yok olmaktadırlar. Bu tarz satış noktalarından ürün satın almanızı en son seçenek olarak ele alabiliriz.

 

 

İkinci El Telefon Almak Mantıklı mı?

Aslında eğer imkânınız varsa Sıfır Telefon Almak çok daha mantıklı bir hareket olacaktır.

Ancak buna gücünüz yetmiyorsa Tanıdık ve Bildik bir noktadan ya da Kurumsal Bir Mağazadan ikinci el cihazı gerekli kontrolleri yaparak almanızda bir sakınca yoktur.

Ancak sokak ortalarında telefon satan Seyyar Satıcılardan, hiçbir güven imkânı sunmayan Online Satış Sitelerinden ikinci el cihaz almadan önce iki kez düşünmenizde fayda var.

Özellikle üst model cihazları oldukça uygun fiyatlardan satan noktalara dikkat etmenizi öneririz. IMEI Klonlaması gibi yöntemlerle ülkemizde çok sayıda cihaz satışı yapılmaktadır. Aynı şekilde birçok kullanıcı fark etmeden Replika Cihazları satın alabilmektedir.

Bu noktada da eğer Güvenilir Bir Cihaz bulamadıysanız direkt olarak ürünün bir alt modelinin sıfırına yönlenebilirsiniz. En azından kafanız daha fazla rahat olacaktır.

 

İkinci El Telefon Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. İkinci El Telefon alırken bu dediklerinizi aklımda bulundurmaya çalışıyor olacağım. Bilgiler için teşekkürler.

    Cevapla