Online Pasaport Kaydı Yoğun Bir İlgi İle Karşılaştı

Yurtdışından cihaz getiren kullanıcıların IMEI Kaydı veya Pasaport Kaydı olarak adlandırdıkları Telefon Kayıt İşleminde Online döneme geçen BTK çok kısa sürede yoğun bir kayıt talebi ile karşılaştı.

Yıllardır GSM Operatörleri üzerinden yapılan, ilk dönemlerde sadece Operatör Bayileri tarafından alınan 5 – 10 TL lik bir ücreti olan Pasaport Kaydı son birkaç yıldır 100 TL’lik bir harca tabi oldu ve yine sadece Operatör Bayileri üzerinden yapılabilir hale getirildi.

E-Devlet Sisteminin gelişmesi ve Bayilerdeki işlemlerin çok uzun sürmesinden dolayı sıkıntıların yaşanması üzerine BTK yeni bir çalışma ile E-Devlet üzerinden Online İMEİ Kayıt İşlemi yapmaya başladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamaya göre BTK tarafından başlatılan Online Pasaport Kayıt İşlemi 1 aylık bir süre içerisinde 24.000 den fazla kişi tarafından kullanılarak telefon kayıt işlemi yaptırıldı.

[stextbox id=”info”]Yurtdışından Getirilen Telefonların Pasaport İle İMEİ Kaydı[/stextbox]

 

Online Pasaport Kaydı Yoğun Bir İlgi İle Karşılaştı
Online Pasaport Kaydı Yoğun Bir İlgi İle Karşılaştı

 

2012 yılının Kasım ayı içerisinde başlatılan ve henüz birinci yılını bile doldurmayan Online Kayıt Sistemi temel anlamda birçok kullanıcı tarafından aslında bilinmiyor. Bilenlerin birçoğu ise ödemelerin nasıl yapılacağı, kayıt işlem formunun nasıl doldurulacağı gibi birçok sorunla karşılaştığı için yine bayilerden işlem yapmayı tercih edebiliyor.

Online IMEI Kayıt Sayfası sayesinde beyan edilen yurda giriş bilgisi kontrolü, BTK’ya herhangi bir belge ya da bilgi gönderilmesine gerek kalmadan anlık yapılıyor.

Yurt dışından telefon getiren vatandaşlar, 115 lira harç bedelini internet üzerinden vergi dairelerine ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara yatırdıktan sonra e-Devlet kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden BTK’nın sunduğu hizmetler başlığı altında yer alan “IMEI Kayıt Başvurusu” başlığını tıklayarak ve talep edilen bilgileri sisteme girerek kayıt işlemini tamamlayabiliyorlar.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali tarafından yapılan açıklamaya göre Mayıs 2013 içerisinde Türkiye’ye Yurtdışı Menşeli olarak toplamda 112.691 cihaz getirilmiş. Bunlardan 24.000 kadarı E-Devlet üzerinden kayıt edilirken  88.000 kadarı da GSM Bayileri tarafından kayıt edilmiş durumda.

Tabi ki bu 112.691 cihaz sadece Resmi olarak kayıt işlemi yapılan cihazlar. Birde çeşitli yollarla kayıt işlemi yapılan cihazlarda Türkiye pazarına giriş yapmıyor değil. Bu noktada sadece bir ayda 120.000 den fazla cihazın yurda sokulduğunu söyleyebiliriz. Bu rakamın Haziran – Temmuz – Ağustos gibi dönemlerde Gurbetçilerinde ülkemize gelmesi ile 2 – 3 katına çıkacağı gerçeği de unutulmamalıdır.

Bu noktada aslında Devlet ve Telefon Firmaları her sene ayda ortalama 200.000 cihazdan yılda 2 milyon 400 bin cihazı satıştan düşürdükleri ortaya çıkmaktadır. Fahiş Fiyatlandırmalar ile ülkemiz<de satılan modellerde indirime gidilmesi, ÖTV ve KDV değerlerinin biraz daha aşağı çekilmesi ile birçok kullanıcı Yurtdışı Cihazlarına ilgi göstermekten vaz geçip Türkiye’ye resmi ve yasal yollarla sokulan cihazlara yönelecektir.

Bu durumda da hem firmaların satışları artacak, hem aracı firmaların satışları yükselecek hem de devletin kazancı artacaktır.

 

Online Pasaport Kaydı Yoğun Bir İlgi İle Karşılaştı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir