Yurtdışı Alışverişlerinden “Gümrük Sunum Ücreti” ve “Damga Vergisi” Almaya Başlandı

Yurtdışından getirilen ve 22 Euro sınırının altında kalan ürünlere “Gümrük Sunum Ücreti” ve “Damga Vergisi” adıyla 5.2 TL’lik gümrük geçiş ücreti eklenmeye başlandı.

Geçtiğimiz günlerde Bakan Albayrak tarafından yapılan açıklama ile özellikle AliExpress, BangGood ve GearBest gibi Çin’li şirketler üzerinden alınan ve toplam değeri 22 Euro sınırını aşmayan ürünlerle alakalı bir çalışma yapılacağı resmi olarak açıklanmıştı.

Bu açıklamadan birkaç gün sonra yurtdışından gelen birçok üründe kullanıcılara 5.2 TL değerindeki Gümrük Sunum Ücreti ve Damga Vergisi yansıtılmaya başlandı.

0.01 Euro ile 22 Euro arasında kalan tüm ürünlerde bu bedelin alınmaya başlandığı gelen ilk bilgiler arasında. Yani 50 kuruşluk bir üründe alsanız 100 TL’lik bir üründe alsanız direkt olarak 5.2 TL’lik bir ödeme sizden tahsil ediliyor olacak.

 

Ödemeyi Dağıtıcı Şirket Teslimat Sırasında Alıyor

Gümrük tarafından çıkarılan bu ücret Dağıtıcı Şirket tarafından ürünün teslimatı sırasında Devlet adına tahsil ediliyor. Yani ürünün size getiren kurye sizden 22 Euro altında kalan ürünler için 5.2 TL’lik bir ödeme tahsil ediyor olacak.

22 Euro bandının üstünde kalan ürünler ise eğer Gümrük Kontrolüne takılırsa %18 ile %20 arasında değişen oranlarda Gümrük Vergisi uygulanarak size ulaştırılıyor olacak.

Örneğin 1.000 TL değerindeki bir ürün Gümrük Kontrolü sonucunda Gümrük Vergisine tabi tutulursa ürünün teslimatını yapan kurye tarafından sizden teslimat anında 180 TL ile 200 TL arasında bir ödemeyi de tahsil ediyor olacak.

Bakan Albayrak Ne Söylemişti?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak konu ile alakalı olarak;

“Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanımız, Ulaştırma Bakanımız, gece 11-12’den 1-2’ye kadar toplantı yaptık. 26 milyon adet posta bir ülkeden geliyor. Posta dediğimiz mektup; 0-2 kilogram arası mektup olarak görülüyor. 0-2 kilogram arası mektup olarak görülüyorsa; herhalde o ülkeden gelen yazışmalardır. 26 milyon tane bir yıl içerisinde o ülkeden mektup gelmesi demek; Türkiye’de o kadar o dili konuşan yoktur herhalde düşüncesini bende oluşturdu. Nasıl yazışmışlar? Şunları bir inceleyelim dedim. Dün ilk görüntüleri attılar. Allah Allah o incecik zarflardan neler çıkıyor neler. Vergi nerede? Yok. Ee aynısını Türkiye’de üreten üreticim vergi ödüyor, dükkan kirası ödüyor, SGK primi ödüyor. Hop oradan zarf içerisinde geliyor, vergi yok, yasallık yok. Tüm dünyayı tehdit eden ticaretteki bu durumları da göz önünde bulunduracak bir şekilde bu yıl içerisinde çok güçlü refleksler vereceğiz.” şeklinde bir açıklama yapmıştı…

Yurtdışı Alışverişlerinden “Gümrük Sunum Ücreti” ve “Damga Vergisi” Almaya Başlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir